Wykład prof. dr hab. Ewy Bartnik
Gościem sesji plenarnej podczas kongresu IFLA WLIC 2017 Wrocław była prof. dr hab. Ewa Bartnik, genetyk z Uniwersytetu Warszawskiego.
Profesor Ewa Bartnik, znana i doceniania popularyzatorka nauki wskazywała na problemy z przekazaniem wyników prac naukowców osobom spoza środowisk naukowych.
Współczesne media, które chcą przyciągnąć odbiorców, zbyt często używają niedozwolonych skrótów, czy wręcz przeinaczeń, relacjonując rezultaty badań naukowych. – mówiła prof. Ewa Bartnik. Jeżeli na przykład spożywanie jakiegoś produktu zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre choroby o 2 procent, to tak naprawdę wcale nie oznacza to, że każdy zachoruje. – kontynuowała.
Media, a szczególnie media społecznościowe, nie rozumiejąc wyników badań, zbyt często je upraszczają, czym wprowadzają czytelników w błąd. Profesor Ewa Bartnik przytoczyła wyniki sondażu dotyczącego żywności modyfikowanej genetycznie. 80% osób zapytanych czy zjadłoby obce DNA w pożywieniu odpowiedziało, że nie. To pokazuje, jak nikły jest poziom wiedzy w społeczeństwie. Każda materia organiczna, w szczególności nasze pożywienie, zawsze zawiera DNA. Codziennie od tysięcy lat zjadamy obce DNA. Strach przed żywnością modyfikowaną, jak mówi profesor Ewa Bartnik, wynika wyłącznie z braku wiedzy i w równym stopniu z nieumiejętności przekazania jej społeczeństwu przez naukowców.
Istotną rolę w edukacji powinny pełnić biblioteki. Stają się one miejscami, w których nie tylko wypożycza się książki, ale także, a może w szczególności, poszerza wiedzę. Zapytaliśmy profesor Ewę Bartnik, jak biblioteki powinny się zaangażować w upowszechnianie nauki.