Kolekcja menus Macieja Nowaka w BN - Aktualności - Biblioteka Narodowa

EN

Kolekcja menus Macieja Nowaka w BN

Blisko tysiąc menus z recenzowanych przez siebie restauracji przekazał Maciej Nowak w darze Bibliotece Narodowej. Kolekcja, gromadzona w ciągu ostatnich 18 lat, stanowi unikatową dokumentację polskich gustów i obyczajów kulinarnych. Dar trafił do zbiorów Zakładu Dokumentów Życia Społecznego BN.

Maciej Nowak – krytyk i publicysta teatralny, recenzent kulinarny. Twórca i pierwszy dyrektor Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego (2003–2013). Dyrektor gdańskiego Teatru Wybrzeże (2000–2006). Od prawie 20 lat autor cenionych recenzji kulinarnych na łamach „Gazety Wyborczej”. Juror konkursu Top Chef w telewizji Polsat.

UDOSTĘPNIJ:

Aktualności

Pan Herbert – podróżnik. Grudniowe oprowadzania kuratorskie

czytaj więcej o Pan Herbert – podróżnik. Grudniowe oprowadzania kuratorskie

Lista rankingowa Kierunku interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych NPRCz 2.0 na lata 2021–2025 drugiego naboru zaakceptowana

czytaj więcej o Lista rankingowa Kierunku interwencji 1.1. Zakup i zdalny dostęp do nowości wydawniczych NPRCz 2.0 na lata 2021–2025 drugiego naboru zaakceptowana